Domov » Role vitamínů a minerálů ve zdravém stravování

Reklama

Role vitamínů a minerálů ve zdravém stravování

Důležitost rozmanité stravy a doplňků stravy

Vitamíny a minerály jsou nezbytné pro správnou funkci těla a zachování dobrého zdraví. Hrají klíčovou roli v mnoha procesech, včetně metabolismu, imunitního systému, růstu a opravy tkání, nervového systému a kardiovaskulárního zdraví. Zde jsou některé důležité vitamíny a minerály a jejich role ve zdravém stravování:

  1. Vitamín A: Podporuje zdraví očí, kůže a imunitního systému a má antioxidantové vlastnosti. Nachází se v potravinách jako jsou mrkev, sladké brambory, špenát a játra.
  2. Vitamín C: Posiluje imunitní systém, podporuje hojení ran, zlepšuje vstřebávání železa a má antioxidantové účinky. Nachází se v citrusových plodech, kiwi, papáji a paprikách.
  3. Vitamín D: Podporuje zdraví kostí a zubů, imunitní systém a funkci svalů. Jeho hlavním zdrojem je sluneční záření, ale také se nachází v potravinách jako je tučné ryby, žloutky a obohacené potraviny.
  4. Vápník: Nezbytný pro zdraví kostí a zubů, srážení krve a svalovou funkci. Nachází se v mléčných výrobcích, tmavozelené zelenině a ořeších.
  5. Železo: Důležité pro tvorbu červených krvinek a transport kyslíku v těle. Nachází se v červeném mase, luštěninách, ořeších a zelené zelenině.

Mohlo by se vám také líbit

Reklama